جعبه

دمنوش هاي گياهي مفيد در طب سنتي

دمنوش هاي ايراني

نوشيدني هايي كه در اين مطلب مـعـرّفي مي شوند؛ جايگزين هايي مناسب، خوش طعم و مفيد براي چاي هستند. هر كس مي تواند بر اساس سليقه و ذايقه خود و نيز با توجّه به بيماري ها يا نيازهاي بدني خويش(و حتّي بر اساس فصول مختلف سال) از اين نوشيدني ها بهره ببرد. با به كار بردن كمي ذوق و سليقه مي توانيد تركيبات گوناگوني از اين نوشيدني ها را تهيه نماييد؛ براي مثال اگر با خوردن چاي بادرنجبويه احساس مي كنيد دچار افزايش فشار خون مي شويد؛ با اضافه كردن چند برگ چاي ترش به نوشيدني خود، ضمن رفع مشكل، يك چاي جديد با طعمي متفاوت را تجربه خواهيد كرد. به ياد داشته باشيد كه با تركيب چاي هاي مختلف، هر كدام از موادّ تشكيل دهنده آن چاي، خواصّ خود را به طور جداگانه حفظ خواهند كرد.

 

تذكّر بسيار مهم: معرّفي اين دمنوش ها به معني جواز استفاده عمومي از آنها نيست. بلكه توصيه ما اين است كه اگر از مزاج شناسي اطلاعات كافي نداريد، با مشورت با پزشك حاذق، نسبت به استفاده از اين نوشيدني ها اقدام كنيد.

 

روش تهيّه

تمام نوشيدني هاي هاي معرفيّ شده دراين مطلب به اين صورت آماده مي شوند كه تركيبات آنها را به همراه دو ليوان آب سرد در يك قوري- كه بهتر است چيني باشد- ريخته، روي حرارت كم قرار مي دهيم تا به نقطه جوش برسد؛ سپس قوري را روي حرارت غيرمستقيم(كتري يا سماور) مي گذاريم تا درمدّت ۳۰ دقيقه به آرامي دم بكشد؛ پس ازآن، چاي راصاف نموده، مصرف مي كنيم. اين نوشيدني هاي گوارا، برخلاف چاي معمولي، تا چند روز قابل مصرف مي باشند. بديهي است، بر خلاف چاي سياه، هـرقـدر زمان دم كشيدن چاي بيشتر باشد، كيفيت آن، مطلوب تر خواهد بود. در صورت تمايل مي توانيد از همان ابتدا از آب جوش استفاده نماييد و نوشيدني را مشابه چاي معمولي دم كنيد يا آن كه بگذاريد چاي به مدّت ۱۵ تا ۲۰ دقيقه روي شعله كم بجوشد. ترجيحا اين چاي ها را با عسل، خرما يا توت ميل كنيد. در صورت تمايل مي توان چاي را با چند قطره آب ليموترش تازه ميل كرد.

 

۱- چاي گـل گـاو زبـان- سنبل طيب:

 

تركيبات: گل گاوزبان، ۲ قاشق غذاخوري؛ سنبل طيب، ۱ قاشق مرّباخوري؛ ليموعمّاني،۱عدد.

 

خواصّ: گل گاو زبان، طبيعتي گرم و تر و ضد ّسودا و صفرا دارد و آرام بخش اعصاب، خواب آور و مسكّن سردردهاي عصبي و دردهاي كليوي و كاهش دهنده فشار خون است. سنبل طيب هم  با طبيعت گرمي كه دارد؛ ضدّ قولنج و اسپاسم هاي عضلاني و مفيد در درمان تشنّج و صرع بوده؛ قوّه باه(ميل جنسي) را نيز تقويت مي كند.

۲- چاي به ليمو- زيرفون:

 

تركيبات: به ليمو،۱قاشق مربّاخوري و زيرفون،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت اين چاي گرم بوده؛ در درمان سرماخوردگي، تشنّج، نقرس، دردهاي سياتيكي، غلظت خون، روماتيسم، بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، اضطراب، طپش قلب، سردرد، آسم، فشارخون و اسهال موثراست؛ همچنين اين چاي، تقويت كننده حافظه، شستشودهنده كليه و مقوي معده است. مصرف اين چاي به علّت دارا بودن زيرفون، براي خانم هاي باردار ممنوع است.

۳- چاي بادرنجبويه- زيرفون:

 

تركيبات: بادرنجبويه،۱قاشق مربّاخوري و زيرفون،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: اين چاي طبيعت بسيارگرمي داشته، مقوّي قلب و اعصاب، خون ساز، تـقـويـت كننده سلّولهاي مغزي، فوق العاده آرام بخش و در بعضي مزاجها بالابرنده قوي فشارخون است. بادرنجبويه، خود، به تنهايي، مقوّي مغز، ضدّ صداي گوش، ضدّ بيماريهاي كليه، ضدّ خوابهاي وحشتناك، ضدّ بوي بد دهان، خواب آور و نشاط آور است. اين چاي نيز به دليل دارا بودن زيرفون براي خانم هاي باردار منع مصرف دارد.

۴- چاي بابونه:

 

تركيبات: بابونه،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت‌ آن، معتدل و در بابونه هاي صحرايي به سمت گرم و خشك است. ضدّ بلغم و صفرا و آرام بخش اعصاب، به ويژه اعصاب معده و روده و مقويّ آنها و شستشودهنده بسيارقوي كليه ها و تقويت كننده كلّي سيستم عصبي است وعلاوه برآن، ضدّ تب، ضدّ انگل، ضدّ يبوست و اشتهاآور است.

۵- چاي به ليمو:

 

تركيبات: به ليمو،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: اين چاي آرام بخش، طبيعتي گرم دارد و مناسب براي درمان بي خوابي هاي شبانه، ميگرن، سردرد، طپش قلب وآسم بوده؛ ضمن تقويت معده و آثار ضدّنفخ، حافظه را نيز بهبود مي بخشد.

۶- چاي دارچين:

 

تركيبات: دارچين، چندقلم آسياب نشده.

خواصّ: طبيعت گرم و خشك دارچين از آن يك محرّك عالي اعصاب ساخته است كه ضمن دارا بودن خواصّ نشاط آوري و رفع دلهره، شستشودهنده كليه، دفع كننده اخلاط رطوبتي، تقويت كننده قوه باه و موثر در درمان پادردهاي رطوبتي است. دارچين علاوه بر تقويت كبد و معده، اشتهاآور نيز بوده، بوي بد دهان را برطرف مي كند. جالب است كه بدانيد طبق نظر اطبّاي قديم، اثر مثبت دارچين براعصاب، تا ۱۵سال در بدن ماندگار است. زنان باردار بهتر است در مصرف دارچين كمي احتياط كنند.

۷- چاي زنجبيل:

 

تركيبات: زنجبيل قلم(نكوبيده)، ۲قطعه متوسّط.

 

خواصّ: زنجبيل، طبيعتي گرم و خشك دارد و ضدّ بلغم  و صفرا، بالابرنده قوي فشارخون، مقوّي اعصاب، تقويت كننده حافظه، تنظيم كننده جريان ادرار، ضد ّرطوبت مزاج، خونساز، ضدّ درد مفاصل، تقويت كننده قوّه باه، مقوّي دستگاه گوارش، حل كننده سـنـگ هــاي صـفراوي، ضدّ مسموميت هاي غذايي، درمان كننده بسيار خوبِ تب مالت و ضدّ سرطان  مي باشد. نكته مهم در مصرف زنجبيل آن است كه زياده روي در مصرف آن مي تواند باعث افزايش فشار خون و ضعف نيروي جنسي شود.

۸- چاي ميوه گل نسترن:

 

تركيبات: ميوه گل نسترن، ۱۵عدد.

 

خواصّ: اين چاي با طبيعتي معتدل و تا حدّي خشك؛ سرشار از ويتامين ث بوده، در پيشگيري و درمان سرماخوردگي موثراست. ميوه گل نسترن، فشارخون را كم كرده؛ ورم و درد كليه را التيام و آن را شستشو مي دهد؛ معده را تقويت مي نمايد و اثرات ضدّ اسهالي دارد.

۹- چاي زيرفون:

 

تركيبات: زيرفون،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت زيرفون، گرم است و مصرف زياد آن مي تواند فشارخون را كاهش دهد. اين چاي در درمان ناراحتي هاي عصبي وتشنّج ها، مـيـگـرن هاي مزمن، بي خوابي، سردرد، بيماري هاي ريوي و زكام، غلظت خون، استفراغ، روماتيسم، آرتروز، نقرس و دردهاي سياتيكي كاربرد دارد. باز هم بايد يادآوري  كنيم كه مصرف زيرفون براي خانم هاي باردار ممنوع است.

۱۰- چاي آويشن:

 

تركيبات: آويشن،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: آويشن با طبيعتي معتدل، ضدّ صفرا، بالابرنده فشارخون، مقوّي اعصاب و افزاينده قدرت بينايي است و در رفع التهاب هاي مزمن روده بزرگ، دفع انگل هاي گوارشي، افزايش اشتها و تقويت كلي جهاز هاضمه مفيد است.آويشن، كليه را شستشومي دهد؛ رطوبت بدن را دفع مي كند؛ غلظت خون را  كاهش مي دهد و در درمان زكام، سرفه و آسم موثر است.

۱۱- چاي اكليل كوهي(رُزماري):

 

تركيبات: اكليل كوهي،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: اكليل كوهي كه برخي آن را«گياه معجزه گر» مي نامند؛ طبيعتي معتدل تا گرم و ضدّ صفرا داشته؛ تقويت كننده كلي بدن و به ويژه اعصاب، شستشودهنده كليه، ضدّ دلهره و اضـطراب، بـرطـرف كننده زكـام، آسـم و سياه سرفه، مقوّي معده، ضدّ دردهاي روماتيسمي، استخواني وكمري و حل كننده سنگ هاي صفراوي است.

۱۲- چاي گزنه:

 

تركيبات: گزنه،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: گزنه، طبيعتي گرم و خشك دارد و اثر آن در كاهش قند خون، سال هاست كه به اثبات رسيده است. اين گياه، ضدّ صفرا و سنگ كيسه صفرا بوده؛ غلظت خون را كاسته؛ چربي خون را پايين مي آورد؛ و با شستشوي كليه، بـسـيـاري از بـيماري هايش را بهبود مي دهد.گزنه، همچنين، ضدّ سرطان، ضدّ خونريزي، زيادكننده شيرمادر، برطرف كننده خستگي، ضدّ ريزش موي سر و مفيد در درمان بيماري هاي پروستات است.

۱۳- چاي مرزنجوش:

 

تركيبات: مرزنجوش،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت گرم و اثرآرام بخش مرزنجوش براعصاب، آن را تبديل به يكي از بهترين داروها در درمان ميگرن كهنه، درد شقيقه ها و بسياري از سردردهاي ديگر و نيز، بي خوابي نموده است. اين گياه با اثر تـب بُر و خلط آورخود، در درمان  انواع سرماخوردگي ها موثراست و در دستگاه گوارش به عنوان داروي ضدّ نفخ و ورم معده، ضدّ اسهال و اشتهاآور كاربرد دارد.

۱۴- چاي اسطوخودّوس:

 

تركيبات: اسطوخودّوس،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت اين گياه مفيد دارويي، گرم وخشك است و در درمان طيف وسيعي از بيماري ها ازجمله ميگرن، زكام، آسم و برونشيت، انواع روماتيسم و اگزما كاربرد دارد. اين گياه، مُسكّن، آرام بخش اعصاب، تقويت كننده سلولهاي مغز و شستشودهنده كليه است.

۱۵- چاي فلوس:

 

تركيبات: مغز فلوس،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت فلوس، معتدل و ضدّ صفراست و به عنوان يك مليّن ومسهل قوي(امّا با عملكردي ملايم و بي آزار)، يبوستهاي مقاوم به درمان و مـزمـن را درمان مي كند و بـه تـدريج، تورّم امعاء واحشاء را تـسـكيـن مي دهد. فلوس، همچنين، پايين آورنده فشارخون و درمان كننده برفك دهان است.

۱۶- چاي زعفران:

 

تركيبات: زعفران كوبيده ،۱قاشق مربّاخوري.

 

خواصّ: زعفران، طبيعتي گرم و خشك دارد و مقوّي قلب، محرّك قواي مغزي، شادي بخش، خنده آور، ضّدكرم خوردگي دندان، شستشودهنده كليه، مقوّي معده، ضدّسرفه، ضدّحسّاسيت و خلط آور است. در هنگام زايمان براي تسهيل و تسريع روند زايمان مي توان يك مثقال آن را دم كرده ميل نمود امّا در دوران بارداري بهتر است از مصرف زياد آن خودداري كرد.

۱۷- چاي نعناع:

 

تركيبات: نعناع،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت نعناع، معتدل و داراي اندكي گرمي و يك ضدّ اسهال و استفراغ قوي است كه مقوّي معده و ضدّ نفخ آن؛ خوشبوكننده دهان؛ آرام كـنـنده روده ها و رفع كننده ناراحتي هاي كيسه صفرا و نيز مفيد در درمان ناراحتي هاي ريوي، تـنـگي نفس، آسم و سرفه و خستگي هاي جسمي است.

۱۸- چاي پونه:

 

تركيبات: پونه،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: پونه، به لحاظ طبيّ، «نعناع خودرو» محسوب مي شود و خواصّ آن مشابه نعناع است.

۱۹- چاي چلتوك برنج:

 

تركيبات: چلتوك برنج،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: چلتوك برنج، طبيعتي گرم دارد و سرشار از ويتامين هي گروه «ب» است، ازسفيد شدن و ريزش موي سر پيشگيري مي كند(به صورت خوراكي و ماساژ روي مو و پوست سر) و يبوسـت هـاي مزمن را درمـان مي كند. استفاده از اين چاي براي خانم هاي باردار ممنوع است.

۲۰- چاي گلپر:

 

تركيبات: گلپر،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت گلپر، گرم و خشك بوده؛ تقويت كننده عالي حافظه و يك داروي ضـدّ صـرع قـوي است؛ برطرف كننده تنبلي معده، كـمـك كـنـنـده به هضم غذا، ضدّ انواع اسهال و اشتهاآوربوده؛ علاوه برتقويت ميل جنسي، در درمان جوش و دمل نيز موثر است.

۲۱- چاي زيره سياه:

 

تركيبات: زيره سياه،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت بسيار گرم زيره، چـربي اضافه بدن را مي سوزاند و چاقي را برطرف مي كند؛ فشارخون را افزايش مي دهد وعلاوه برتصفيه خون، تقويت قلب وعروق وشـسـتـشـوي كـلـيـه، ضدّ زردي پوست، افزايش دهنده شيرمادر، ضدّنفخ و مقوّي معده مي باشد.

۲۲- چاي بادرنجبويه:

 

تركيبات: بادرنجبويه،۲قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبع بادرنجبويه، بسيارگرم بوده؛ دربعضي مزاجها، بالابرنده قوي فشارخون است؛ همچنين، مقوّي قلب و اعـصـاب و فـوق العاده آرام بخش، خـون ساز، ضدّ صداي گوش، خواب آور، نشاط آور، ضد ّبيماري هاي كليه، ضدّ خوابهاي وحشتناك و برطرف كننده بوي بد دهان است.

۲۳- چاي بهارنارنج:

 

تركيبات: بهارنارنج،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: بهارنارنج، طبيعتي گرم دارد و آرام بخش، تقويت كننده مغز واعصاب، شادي بخش و اشتهاآور است.

۲۴- چاي هوفاريقون:

 

تركيبات: هوفاريقون،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعتي گرم وخشك دارد و مقوّي قلب واعصاب و درمان كننده ميگرن مي باشد.

۲۵- چاي كوهي(چاي پشمي):

 

تركيبات: چاي كوهي،۱قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: طبيعت آن، گرم بوده؛ ضدّ آلرژي و حسّاسيت، مقوّي اعصاب، آرام بخش، خواب آور و موثر در درمان اگزماي پوستي است.

۲۶چاي آلبالو:

 

تركيبات: آلبالوي بدون هسته، نصف ليوان.

 

خواصّ: آلـبـالـو بـا طبيعت سرد و خشكي كه دارد، ضدّ صفرا، ضدّ اسهال، كاهش دهنده فشار خون، موثر در برطرف نمودن حالت تهوّع، ضدّ خارش هاي پوستي، ضدّ سنگ كليه و يك اشتها آور بسيار عالي است امّا مبتلايان به زخم هاي گوارشي نبايد از آن استفاده كنند.

۲۷- چاي ترش(چاي مكّه يا چاي گُجرات):

 

تركيبات: چاي ترش، ۱ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: مصرف اين چاي، باعث كاهش تدريجي فشار و چربي خون خواهد شد. مصرف اين چاي در بعضي افراد؛ ممكن است باعث كاهش شديد فشار خون و عوارضي مثل سرگيجه شود؛ لذا اين چاي را با مقادير بيشتري نبات؛ يا همراه با نوشيدني هايي كه باعث افزايش فشار خون مي شوند؛ مصرف نماييد.

۲۸- چاي گل سرخ(گل محمّدي):

 

تركيبات: گل سرخ(تازه يا خشك شده)، ۲ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: اين چاي، طبيعتي معتدل با گرايش به سمت سرما و خشكي دارد و بسيار شادي بخش، مقوّي قلب و ضد ّصفرا و بلغم مي باشد.گل سرخ، مليّن بسيار خوبي بوده؛ در درمان يبوست هاي تازه و كهنه ، تقويت لثه و ترميم زخم هاي آن مفيد است.

۲۹- چاي زرشك:

 

تركيبات: زرشك آبگيري، ۲ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: زرشك، طبيعتي سرد و خشك دارد و ضدّ صفرا، تقويت كننده معده، كبد و قلب، خنثي كننده سموم، برطرف كننده عطش و گرمازدگي(و تهوّع و استفراغ ناشي از آن) و بي اشتهايي است. زرشك، ضمن تصفيه خون، درمان بـسـيار خوبي براي فـشـار خـون بـالا(در افراد گرم مزاج) مي باشد.

۳۰- چاي قره قات(قراقات):

 

تركيبات: قره قات، ۱ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: قره قات، ميوه درختي است كه در جنگل هاي شمال ايران مي رويد و به لحاظ خواصّ دارويي، بسيار شبيه زرشك مي باشد. اين ميوه يكي از بهترين داروها در تصفيه خون و كاهش فشار آن مي باشد و علاوه بر درمان اسهال، در كاهش ميزان قند خون نيز موثّر است.

۳۱- چاي غوره:

 

تركيبات: غوره، ۲ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: غوره با طبع سرد و خشك خود، ضدّ صفرا و بلغم، برطرف كننده تشنگي و مقوّي كبد است و باعث كاهش فشار خون در افراد گرم مزاج مي شود؛ امّا براي زخم هاي معده و اثني عشر مضرّ است.

۳۲- چاي عنّاب:

 

تركيبات: عنّاب، ۱۵ عدد.

 

خواصّ: عنّاب، طبيعتي معتدل دارد ومليّن، تصفيه كننده خون، ضدّ سرفه و تنگي نفس، كاهش دهنده فشار خون، مفيد در درمان بواسير و برطرف كننده خشونت سينه، حلق و گرفتگي صداست.

۳۳- چاي گل پنيرك:

 

تركيبات: گل پنيرك، ۲ قاشق غذاخوري.

 

خواصّ: اين چـاي، داراي طبيعتي سـرد و تر، مليّن، خلط آور، شستشو دهنده كليه، ضدّ درد كليه و سوزش مثانه، درمان كننده زخم هاي گوارشي و يكي از بهترين داروها در درمان سينه درد ها و ورم حلق و گلو است.

 

انواع دمنوش ها٬ چاي آويشن٬ چاي اسطوخودّوس٬ چاي اكليل كوهي(رُزماري)٬ چاي بابونه٬ چاي بادرنجبويه٬ چاي بادرنجبويه- زيرفون٬ چاي به ليمو٬ چاي به ليمو- زيرفون٬ چاي بهارنارنج٬ چاي پونه٬ چاي ترش(چاي مكّه يا چاي گُجرات)٬ چاي چلتوك برنج٬ چاي دارچين٬ چاي زرشك٬ چاي زعفران٬ چاي زنجبيل٬ چاي زيرفون٬ چاي زيره سياه٬ چاي عنّاب٬ چاي غوره٬ چاي فلوس٬ چاي قره قات(قراقات)٬ چاي كوهي(چاي پشمي)٬ چاي گـل گـاو زبـان- سنبل طيب٬ چاي گزنه٬ چاي گل پنيرك٬ چاي گل سرخ(گل محمّدي)٬ چاي گل گاو زبان٬ چاي گلپر٬ چاي مرزنجوش٬ چاي ميوه گل نسترن٬ چاي نعناع٬ چاي هوفاريقون٬ دمنوش٬ دمنوش ها در طب سنتي٬ دمنوش هاي ايراني٬ دمنوش هاي گياهي٬ دمنوش هاي مفيد در طب سنتي٬ دمنوش و عطاري


برچسب: ،
امتیاز:
 
بازدید:
+ نوشته شده: ۱۱ آذر ۱۳۹۷ساعت: ۰۸:۲۶:۰۵ توسط:وي پك موضوع:

ارسال نظر
نام :
ایمیل :
سایت :
پیام :
خصوصی :
کد امنیتی :